30 Ocak 2012 Pazartesi

COĞRAFYA DERSİ 11. SINIF 1. DÖNEM 3. YAZILI SORULARI

… – …  EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ………..……………..… OKULU 11/… SINIFI
COĞRAFYA DERSİ 1. DÖNEM 3. YAZILISI
 
Tarih: …/…/……
ADI SOYADI:………………………… NU:………….. PUAN:………
 
1. Ülkemizde iç göçlere neden olan faktörlerden beş tanesini yazınız?(10puan)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Aşağıdaki bölgelerin yanına yaygın olan mesken tiplerini yazınız.
 
a) Karadeniz   :……………………………………………………. (4puan)
 
b) Akdeniz       :……………………………………………………. (3puan)
 
c) İç Anadolu   :……………………………………………………. (3puan)
 
 
3. Tarımda sulama ve makineleşmenin yararları nelerdir? Açıklayınız. (10puan)
 
 
 
 
 
 
 
4. Aşağıdaki tarım ürünlerinin yetişme şartlarını kısaca açıklayınız. (20puan)
Zeytin - Buğday - Çay - Pamuk - Şekerpancarı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Aşağıda tarım ürünlerinin yanına en çok yetiştirildikleri bölgeleri yazınız.
 
Mısır :………………………………………………………………….. (2puan)
 
Tütün :…………………………………………………………………. (2puan)
 
Soya :………………………………………………………………….. (2puan)
 
Turunçgiller :…………………………………………………………. (2puan)
 
Haşhaş:………………………………………………………………..     (2puan)
 
 
6. Küçükbaş hayvancılığın Türkiye’de yaygın olmasının nedenini açıklayınız. (10puan)
 
 
 
 
 
7. Kümes hayvancılığı neden büyük şehirlerin çevresinde yoğunlaşmıştır. Kısaca açıklayınız(10puan)
 
 
 
 
 
8. Toplu yerleşmeye neden olan faktörleri ve toplu yerleşmenin en fazla olduğu bölgeyi yazınız. (10puan)
 
 
 
 
 
 
9. Gelişmiş ve gelişmemiş ülkeleri karşılaştırdığımız zaman hangi ülkede nüfusun ülke içindeki dağılımı daha (bilgi yelpazesi.net) dengelidir. Kısaca açıklayınız. (10 puan)
 
 
 
 
 
 
 
 
BAŞARILAR DİLERİM...
 
 
CEVAP ANAHTARI
 
1. Ülkemizde iç göçe neden olan faktörler:
a) Nüfus artışının yüksek olması
b) Tarımda makineleşme
c) Daha iyi yaşama isteği
d) Kentlerde iş imkanlarının fazla olması
e) Kan davaları
 
2. Bölgelere göre yaygın olan mesken tipleri;
 
a) Karadeniz    : Ahşap evler
 
b) Akdeniz       : Taş evler
 
c) İç Anadolu   : Kerpiç evler
 
 
3. Sulama: Tarımda sulama imkanının artması verimin artmasına neden olmaktadır. Sulama ne kadar artarsa verim de o oranda artar.
 
Makineleşme: Makineleşme tarım işlerinin kısa sürede yapılmasına ve ekim dikim işlerinin aha düzenli olmasına neden olduğu için tarımda verimi arttırır.
 
4.
Zeytin: Akdeniz ikliminin etkili olduğu yerlerde yetiştirilmektedir. kış aylarında sıcaklık ortalamasının yüksek olması gerekir. Zeytin üretiminde verim yıldan yıla değişmektedir. Nedeni toplanma yöntemidir.
 
Buğday: İlkbahar aylarının yağışlı, yazların ise sıcak ve kurak olduğu yerlerde uygun yetişme ortamı bulmaktadır. Yarı kurak iklim bölgelerinde yetişir.
 
Çay: Her mevsimin yağışlı olduğu bölgelerde yetişmektedir. Yıkanmış ve kireç oranı az olan topraklarda yetişir. Nemli ve gölgeli ortamlarda yetiştirilmektedir.
 
Pamuk: Bol güneş ve yüksek sıcaklık isteyen pamuk yetişme döneminde yüksek neme ve bol yağışa gereksinim duyar. Olgunlaşma döneminde ise tam bir kuraklık istemektedir.
 
Şekerpancarı: Belirli bir iklim bölgesi yoktur. Özellikle ılıman iklim bölgelerinde humusça zengin düzlüklerde yetişir. Yetişme döneminde bol neme ihtiyaç duyar.
 
5.
Mısır               : Akdeniz Bölgesi
Tütün            :Ege Bölgesi
Soya              : Akdeniz Bölgesi
Turunçgiller   : Akdeniz Bölgesi
Haşhaş         : Ege Bölgesi
 
6. Türkiye’de küçükbaş hayvancılık oldukça yaygındır. Bu durumun temel nedeni Türkiye’nin yer şekilleri ve iklim şartları bakımından  küçükbaş hayvancılığa elverişli olmasıdır. Yaz kuraklığının hakim olması, bozkır alanlarının yaygınlığı bu durumun en önemli nedenidir.
 
7. Büyük şehirlerin çevresinde tüketimin yoğun olması ve kümes hayvanlarının etinin kısa sürede bozulmasından dolayı kümes hayvancılığı buralarda daha yoğundur.
 
8. Toplu Yerleşme: Su kaynaklarının az ve yer şekillerinin düz olduğu, tarım alanlarının geniş olduğu yerlerde yaygındır. Su kaynaklarının kısıtlı olmasından dolayı insanları su kaynaklarına yakın yerlere evler yapmışlardır. Türkiye’de en fazla İç Anadolu bölgesinde görülmektedir.
 
9. Gelişmiş ülkelerde nüfusun ülke içindeki dağılımı daha dengelidir. Nedeni bu ülkelerde sanayi hemen her yerde geliştiği için insanlar bir yerden başka bir yere göç etme gereği duymaz

23 NİSAN, 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI, İLE İLGİLİ, ŞİİRLER, YAZILAR


Bugün yirmi üç Nisan
Toplandı bütün vatan,
Millet Meclisimize,
Atatürk oldu başkan.
 
Kaldırdı hasta yurdu
Yılmaz bir ordu kurdu,
Türk'ün şanlı sesini,
Dünyalara duyurdu.
 
Yükseldi bayrağımız,
Koparıldı bağımız 
Sultandan ayrılınca;
Kurtuldu toprağımız.
 
Türk çocuğu gül, sevin,
Yaşa yurdunda emin,
Bugünü an, bayram et;
Bugün senindir, senin.
 
Vasfı Mahir KOCATURK

AMERİKAN BAĞIMSIZLIK BİLDİRGESİ, ANLAMI, AÇIKLAMASI, TANIMI


(American Declaration of Independence), 4 Temmuz 1776
 
Kuzey Amerika'daki 13 İngiliz sömürgesinin bağımsızlıklarını ilan edip Amerika Birleşik Devletleri'ni kurduklarını bütün dünyaya duyuran belge.
 
Bildirinin hazırlanması görevi Philadelphia'da toplanan Kongre tarafından 7 Haziran 1776'da John Ademo, Benjamin Franklin ve Thomas Jefferson'un denetimindeki bir kurula verilmişti. Kurulun hazırlayıp Jefferson'un kaleme aldığı belge 4 Temmuz 1776'da Kongre'de kabul edildi.
 
Bildirgenin özü işi idi: Bütün insanlar özgür doğarlar ve özgür yaşarlar; devlet ancak bu özgürlükleri korumak ve bunlardan herkesi eşit derecede yararlanmasını sağlamak için vardır; bu özgürlüklere dokunan devlet, kendi varlık nedenini yitirir; böyle bir devlete karşı ayaklanmak hem hak hem de ödevdir; İngiltere Hükümeti, Amerikalıların özgürlüklerini çiğneyerek onları kendisine bağlayan temel sözleşmeyi bozmuştur; bu suretle serbest kalan Amerikan halkı, yeni bir hükümet kurmaya karar vermiştir.

27 Ocak 2012 Cuma

KAN DAMARLARI, KAN DAMARLARININ ÖZELLİKLERİ, GÖREVLERİ, KAN DOLAŞIMI


Atardamarlar: Kalpten çıkan kanı organ ve dokulara taşıyan damarlardır. Atardamarlar geniş, esnek ve sağlam bir yapıdadır. Dokuları oluşturan hücrelere besin ve oksijen taşırlar. Kalpten akciğer atardamarı ve aort damarları çıkar. Akciğer atardamarı hariç bütün atardamarlar temiz kan taşır. Akciğer atardamarı kirli kan taşır. Atardamarlar karıncıklardan çıkarlar.

Toplardamarlar: Tüm organlara yayılan kanı, yeniden kalbe getiren damarlardır. En önemlileri, vücutta kirlenen kanı taşıyan alt ve üst ana toplardamarlardır. Akciğer toplardamarı ise akciğerde temizlenen kanı kalbin sol kulakçığına taşır. Toplardamarlar vücuttaki kanı, kulakçıklara getirir.

Kılcal damarlar: Kandaki besin ve oksijenin hücrelere geçmesini sağlayan damarlardır. Atardamarlar ve toplardamarlar arasında bulunurlar. Vücudu bir ağ gibi sararlar. Kılcal damarların ince duvarından sindirim ürünleri ve oksijen hücrelere geçer. Hücrelerde oluşan karbon dioksit ve diğer artık maddeler, toplardamarların kılcal uçlarına verilir. Kısaca madde alış-verişi kılcallarda sağlanır.

Kanın kalpten pompalandıktan sonra vücudu dolaşarak yeniden kalbe dönmesine, kan dolaşımıdenir.Kan dolaşımlarını anlatmadan önce şu hatırlatmalarda bulunmak gerekir.

ü      Kalbin sağ tarafında kirli sol tarafında temiz kan bulunur.
ü      Kalbe giren damarlar (toplardamarlar) kulakçıklardan girerken, kalpten çıkan damarlar (atardamarlar) karıncıklardan çıkar.

a. Büyük kan dolaşımı: Sol karıncıktan aort ile çıkan temiz kanın tüm vücudu dolaşarak oksijeni azalıp karbondioksiti çoğaldıktan sonra, alt ve üst ana toplardamarlarla kalbin sağ kulakçığına gelmesine büyük dolaşım denir.

b. Küçük kan dolaşımı: Sağ karıncıktan akciğer atardamarı ile çıkan kirli kanın akciğerlere gidip temizlendikten sonra, akciğer toplardamarı ile kalbin sol kulakçığına gelmesine küçük dolaşım denir.

Ders Arası: Yüz altmış sekiz ton ağırlığındaki bir mavi balinanın kalbinin otomobil kadar, damarlarının bebek emekleyebilecek kadar büyük olduğunu ve kalbinin dakikada üç defa attığını biliyor musunuz?

EKLEMLER, EKLEMLERİN ÖZELLİKLERİ, EKLEM ÇEŞİTLERİ


Kemiklerin bağlanma yerleri olan eklemler üç grupta toplanır.

a. Oynamaz Eklemler: Kafatası, kalça kemiği, leğen kemiği gibi iskeletin hareket etmeyen kısımlarındaki kemiklerde görülür. Eklemleşen kemikler çok sıkı bir şekilde birbirlerine testere dişi gibi girinti ve çıkıntılarla bağlanmışlardır. Eklem kapsülü ve sıvısı yoktur.

b. Yarı Oynar Eklemler: Omurlar arasında ve göğüs kafesinde görülen eklemlerdir. Omurlar arasındaki kıkırdak diskler esneklik sağlanmasında yardımcı olur.

c. Oynar Eklemler: Vücudun hareket işlevini üstlenmiş kemiklerde görülen, tam hareketli eklemler olup kol ve bacak kemiklerinde görülür. Eklemleri oluşturan kemiklerin uçları bağ dokusundan meydana gelmiş ortak bir kapsül ile çevrilidir. Eklem kapsülünün iç yüzeyi ince bir zar ile örtülüdür.


Bu yapı yumurta akına benzeyen bir salgı meydana getirir. Eklem boşluğunda toplanan bu sıvı (= eklem sıvısı) eklem uçlarının kayganlığını sağlar. Eklem kemiklerinin baş kısmında bulunankıkırdak tabakaları hareket sırasında kemiğin başlarının birbirine değerek aşınmasını önler. Eklem bölgesinde bir kemikten diğerine uzanan bağ dokusundan meydana gelmiş eklem bağı bulunur. Bütün bu yapılar ekleme sağlamlık ve hareket kolaylığı sağlar.

DERİ, DERİNİN ÖZELLİKLERİ, DERİ ÇEŞİTLERİ, DERİNİN GÖREVLERİ


Dokunma duyu organımız deridir. Ancak derinin duyu dışında başka görevleri de vardır.


Dıştan içe doğru ölü tabaka, üst deri, alt deri ve yağ tabakalarından oluşur. Üst derinin canlı olan alt kısmında deriye rengini veren renk tanecikleri (melanin pigmenti) bulunur. Alt deri üst deriden daha kalındır. Alt deride kıl kökleri, yağbezleri, ter bezleri, duyu cisimcikleri, kılcal kan damarları, duyu sinirleri bulunur.

Derinin Görevleri:

a)    Dokunma duyu organıdır. Basınç, sıcak-soğuk, ağrı ve sertlik-yumuşaklık, düzlük- pürüzlülük gibi duyuları algılar.

b)    Terleme yaparak boşaltıma yardım eder.

c)    Gaz alışverişi yaparak solunuma yardım eder.

d)    Vücudumuzu dış etkilerden(çarpma, mikroplar vb.) korur.

e)    Vücudumuza desteklik sağlar. Estetik ve güzellik verir.

f)     Vücut ısısının ayarlanmasına yardım eder.